Verslag van de fietstocht op zaterdag 9 juli richting Uddel.

Het was die dag heerlijk weer om te fietsen en met een gezellig groepje van 6 KNNV’ers fietsten we eerst richting het Houtdorper- en Speulderveld. De bermen hier zijn rijk met muizenoor, geelhartje en fraai bloeiend knoopkruid.  We staan even stil bij de peterseliebraam, die naast ingesneden blad ook ingesneden bloemetjes heeft.

Peterseliebraaam

 Op een afgeschermd stukje lopen Veluwse landgeiten. De Nederlandse landgeit, zoals hij nu wordt genoemd, is het enige van oorsprong Nederlandse geitenras dat nog voorkomt. De geit is afgebeeld op schilderijen uit de 16e eeuw, in de boekjes van Ot en Sien en op het leesplankje van Hoogeveen.

Op de vochtige stukken van het Speulderveld bekijken we de enkele biezen, zoals de witte- en bruine snavelbies en veenbies. De klokjesgentianen staan al in knop en de kleine zonnedauw bloeit. Op een pad de holletjes van druk vliegende pluimvoetbijtjes, de vrouwtjes met gele pluimvoetjes.

Hiervandaan fietsen we naar het Uddelermeer, waar we aan het water lunchen en plantjes schildereprijs en waterbies bestuderen.

Net voor Elspeet pauzeren we bij Bakker Piet. Deze bakker is inmiddels een begrip op de Veluwe en we wilden het nu zelf wel eens ervaren. Het terras ligt helaas aan een hele druk weg (wat je noemt niet echt ‘Piet’oresque), dus gingen we binnen zitten. De consumpties waren heerlijk.

We hadden toen al 30 km gefietst en de route terug van 12 km kwam er nog bij. Daardoor werd het een stevige maar bovenal een leuke en afwisselende fietstocht.

Tekst en foto’s: Anne-Marie Fondse