Het waddengebied is UNESCO werelderfgoed sinds 2009. Het water stijgt en daalt en daar maken we gebruik van. Om 17:30 uur was het laagwater en om 15:30 uur vertrokken we vanuit Wierum richting Moddergat. Vanaf de parkeerplaats vertrokken we met gidsen van Wadloopcentrum Fryslan via de kwelders naar het wad. Deze educatieve zwerftocht leerde ons het belang van de Waddenzee.
Het waddengebied is UNESCO werelderfgoed sinds 2009. Het water stijgt en daalt en daar maken we gebruik van. Om 17:30 uur was het laagwater en om 15:30 uur vertrokken we vanuit Wierum richting Moddergat. Vanaf de parkeerplaats vertrokken we met gidsen van Wadloopcentrum Fryslan via de kwelders naar het wad. Deze educatieve zwerftocht leerde ons het belang van de waddenzee. Op de bodem van de Waddenzee leven kleine algen, de zogenaamde kiezelwieren; ze vormen een bruine laagje op het het wad. Die kiezelwieren zijn weer voeding voor schelpdieren en deze zijn weer een voedselbron voor de vogels. Verder hebben we japanse oesters en jonge mosselen gezien, die dit voorjaar massaal aanwezig waren. Zeepieren, krabben leven ook op het wad.
We genoten van de rust en de ruimte op het wad.
In de kwelders groeit zeekraal, lamsoor, kweldergras en andere zoutminnende planten. De zeekraal hebben we ook geproefd; smaakt lekker zout!
Zie ook: ‘wandelen in de blubber‘ of ‘geulen op het wad‘.
Tekst en foto’s: Martin en Emke van Hemert – Soepboer