We vertrokken vanaf de Champignonlaan in Ermelo met zonnig weer, rond het vriespunt, richting Nieuw Groevenbeek. Het was een lange stoet wandelaars, 30 in totaal.
Opmerkzame wandelaars ontdekten al snel ijshaar. IJshaar wordt ook wel haarijs of sneeuwbaard genoemd. Het ontstaat op dood en nat kernhout van loofbomen. In het hout komen schimmels voor en bij de stofwisseling van die schimmels komt water vrij, dat door kleine openingen naar buiten wordt geperst. Buiten bevriest dit water tot een haarachtige structuur. Een hoge luchtvochtigheid en een temperatuur onder nul is hierbij noodzakelijk. Zolang de schimmels water produceren kan het haarijs aangroeien.
Nadat we Nieuw Groevenbeek passeerden zwierven we richting Drieërweg en vervolgens naar de Ermelosche Heide. De 6 km wandelaars namen afscheid van de rest, dronken koffie bij de Schaapskooi en reden met Ati Vijge in de auto naar Ermelo. Zij hebben nog een bijzondere varen gezien: Geschubde mannetjesvaren (Dryopteris affinis), tot niet zo heel lang geleden bekendstaand als zeer zeldzaam in Nederland, maar de laatste decennia sterk uitbreidend.
De anderen liepen heerlijk in de zon over de heide en kwamen met wat regen weer aan in Ermelo.
Verslag: Emke van Hemert
Foto’s: Margo Beukers