Op 2 april 2024 omstreeks 11.00 uur togen we met 8 personen van de plantenwerkgroep richting IJsseldelta voor onze zoektocht naar de Geelsterren. Als organisator van deze excursie had ik een paar dagen eerder al wat vooronderzoek gedaan en kwam ik via internet terecht bij de boerenhoeve “De Blankemate” in Nijbroek.
Deze boerderij dateert uit 1889, maar heeft een veel oudere historie die zeker terug gaat tot de 17e eeuw. Niet alleen deze boerenhoeve, maar ook de omliggende tuin heeft een bijzondere uitstraling. Geelsterren groeien graag op deze wat oudere en liefst ongeschonden locaties en hebben een voorkeur voor een standplaats onder grote oude bomen. In de IJsseldelta zijn de groeiplaatsen tegenwoordig nog spaarzaam te vinden bij oudere gebouwen, kerkhoven, kerken en pastorietuinen. Tijdens mijn ‘verkenning’ sprak ik kort met de bewoners en als KNNV werkgroep waren wij van harte welkom.
Na aankomst werden wij met veel enthousiasme rondgeleid door één van de bewoners. Al direct stonden wij midden tussen de Weidegeelsterren, die nog uitbundig stonden te bloeien. Maar het waren niet alleen de geelsterren die we troffen. We zagen ook Daslook, Holwortel, Vingerhelmbloem, Italiaanse Aronskelk. Wilde Hyacint en Winterakoniet (uitgebloeid). En dat alles onder en rond een reusachtige rode beuk die midden in de tuin stond.
Een sanitaire onderbreking bij de bewoners resulteerde al snel in een gezellig samenzijn in de keuken, waarbij we werden getrakteerd op zelf geperste appelsap, proefden van de walnotenolie (ook zelf geperst) en veel informatie kregen over de historische boerderij, haar voorgeschiedenis en de omgeving. Natuur en cultuurhistorie stonden dicht bij elkaar deze dag.
Na afscheidt te hebben genomen vervolgden wij onze zoektocht. Het was een flink stuk rijden richting het “museumstadje” Bronckhorst, waar we de Bosgeelster hoopten aan te treffen. Na aankomst maakte we een korte wandeling richting de slotheuvel van het voormalige kasteel van Bronckhorst. Van het kasteel rest niets meer, maar bovenop de heuvel bevindt zich sinds 2015 een kleine bronzen maquette hiervan. Ook hier weer diverse Stinzeplanten zoals de Bosanemoon, Italiaanse en gevlekte aronskelk, Muskuskruid en uiteindelijk ook een grote pol van de Bosgeelster. Kennelijk is dit een vroege bloeier want er zijn nog slechts enkele bloeiende exemplaren zichtbaar.
Als afsluiting dronken we nog een kop koffie of thee in Herberg de Gouden Leeuw en uiteindelijk keerde we met een tevreden gevoel weer huiswaarts.
Tekst en foto’s: Peter Pfaff