Wandelen met oog voor de natuur

Op 8 november startte onze wandeling bij de Essenburg, in het weiland werden we begroet door een jonge ree, op zijn gemak nam hij ons waar.

Na een kilometer kwamen wij aan in het Barrebos, een idealistische enclave nabij Hulshorst. De stichter hiervan, Theo Holdert, was secretaris geweest bij Frederik van Eeden. Frederik van Eeden had Walden opgericht en Theo Holdert wilde zijn eigen Utopia.

In september 1924 werden de landerijen van Groot Essenburg geveild en Theo kocht voor 1650 gulden bijna 3 hectare grond. Een half jaar later kocht hij er nog meer bij. Twaalf hectare grond had hij, zonder bomen, die kon hij niet meer betalen. Er werd een huis gebouwd en later kwamen er hutten bij. Zonder waterleiding en zonder elektriciteit. Wel met een moestuin. De Nieuwe Soberheid.

Men kon hier een teruggetrokken leven leiden.

In de Tweede Wereld oorlog werden hier onderduikers verstopt en was het een toevluchtsoord voor oorlogsmoede mensen.

Vervolgens wandelden we langs de tochtsloot naar de Bloemkampen, wat mooi hersteld is door Natuurmonumenten. We stonden bij de monding van de Hierdense Beek en genoten van het uitzicht bij de Uitkijktoren Hierdense Beek. Langs klinkerpaden en een aantal monumentale boerderijen eindigde onze wandeling.

Tekst en foto: Emke van Hemert-Soepboer