Verslag van de fietsexcursie naar Hierden en Hulshorst op zaterdag 25 juni 2022.

Het was 25 juni een uitgelezen dag om te fietsen en het bleef gelukkig ondanks de dreigende luchten droog. Het aansluitpunt in Harderwijk bij de natuurtuin was goed gekozen en vandaar fietsten we via de boulevard, die ’s morgens nog rustig was, naar Hierden.

Op het randmeer dreven een imposant aantal knobbelzwanen, een prachtig gezicht. Bij het strandeiland hadden we even aandacht voor  het opvallende kunstwerk, Het Hanzebaken, van Marte Roling.  Langs het industriegebied fietsten we verder naar Hierden, waar op een plas-dras landje een paar kleine plevieren en een aantal tureluurs zaten. Het landschap is hier verstild en zeer wijds. Hier zijn echt nog panorama’s.

Op het bruggetje bij de Hierdense Beek, dat bij de uitzichttoren ligt, hielden we even een pauze. Het water kabbelde en de zwaluwen voerden hun jongen, die onder de brug zaten. Het was zo indrukwekkend mooi en stil, dat een van de deelnemers zei: “Hier gaat mijn ziel van zingen”. We keken even vanaf de uitzichttoren, waar niet veel te zien was en waarin de situering van de kijkgaten ook niet prettig is.  

Richting de camping bij Hoophuizen passeerden we een vennetje met pijptorkruid, waterlelies en watergentiaan. Hier vlogen heel veel kleine witte vlindertjes. Een vrolijk gezicht. Via camping Bad Hoophuizen en de Killebeekweg met bermen vol witte margrieten naar Hulshorst en via de Leuvenumse Beek terug naar Ermelo en Harderwijk. Op het jacobskruiskruid in het bos zaten de geelzwart gestreepte rupsen van de St Jacobsvlinder en ik zag zelfs al een St. Jacobsvlinder vliegen. We hadden een mooie en gezellige fietstocht.

Tekst: Anne-Marie Fondse

Foto’s: Riet Agterhuis