Verslag van de excursie naar Noordwest Overijssel op zaterdag 18 juni 2022.

Het was een warme en zonnige week geweest en de natuur in de Wieden en Weerribben was op zijn allermooist. Hans en ik waren al een week in Vollenhove en daarom ontmoetten wij de deelnemers aan de excursie op het parkeerterrein bij het Veenweidepad.

Rietorchis (macro opname)

Terwijl wij daar wachtten, maakten we een praatje met een voorbijgangster met een hond. Tot onze verbazing zei ze, dat ze dat langs dit pad nog nooit orchideeën had gezien. Dat bracht mij even uit balans, want die had ik juist beloofd te zien. Waar je een keuze had tussen twee paden, gingen wij rechtdoor en dat was goed gekozen, want er stonden overweldigend veel rietorchissen.

Purperreiger in vlucht

Ook insecten waren volop aanwezig en libellen zijn altijd fascinerend om naar te kijken. Een leuke soort is de witsnuitlibel die typisch is voor dat gebied. Ook platbuiken vlogen er veel.

Na deze wandeling hielden we pauze op een mooi terras net buiten het centrum van Giethoorn. Het parkeren was hier nog wel even een dingetje. We hadden het heel gezellig met elkaar.

Het laatste doel was Vogelhut De Auken. Ook hier waren we op precies de perfecte tijd in het seizoen. De purperreigers vlogen af en aan om de jongen, die al redelijk groot op nesten zaten, te voeren.

Al met al een buitengewoon geslaagde dag.

Tekst: Anne-Marie Fondse

Foto’s: Peter Langhorst