Planten inventarisatie Kootwijkerveld

Om 9 uur vertrokken we met 7 personen naar het Kootwijkerzand. Op dat moment was het nog wat fris maar de temperatuur werd snel beter en later was het lekker warm.

Al direct vonden we allerlei verschillende planten. Verschillende jonge boompjes, en ook veel kruidachtigen.

Bij sommige was er nog even discussie, zoals bij de ereprijs. Was het veldereprijs of tijmereprijs? Ook het invullen was niet zo simpel. Waar staat de bijvoet? Niet bij de i maar bij de y. En dan wordt het toch zoeken.

En toen zag Annemarie ineens de zandpaardenbloem. Een mooie wat fragielere paardenbloem met een erg ver ingesneden blad. En even later stonden er vijf plantjes kruipbrem. Volgens de streeplijst moeten de aantallen ingevuld worden. Even later weer drie planten, en nog een keer en toen ineens heel veel. Bijna niet te tellen dus toch maar een schatting gemaakt.

Ook waren er diverse kleine beestjes, zoals springwespen. En een hagedis lag ook heerlijk rustig in het zonnetje en trok zich niets van ons aan.

In het zonnetje, op een bankje bij een vennetje hebben we koffie gedronken en een boterham gegeten. En rond half één zijn we weer teruggegaan.

In totaal hebben we ongeveer 80 soorten genoteerd. Al met al een prachtige ochtend.

Tekst en foto’s: Dineke de Visser