Oeverzwaluwwand in het Crescent park Harderwijk.

De meeste leden van onze KNNV afdeling zijn al jaren bekend met de Natuurtuin langs het Randmeer bij Drielanden. Wanneer je daar de (fiets)brug “Botterbrug” over de  A28 overgaat kom je direct bij het nieuwe 5 ha grootte Crescent park. Dit gebied met veel waterpartijen en sloten is voorzien van kinderspel attributen en ook natuurelementen als rietlandjes en fruitboompartijen. Vanaf 2019 is hier een zogenaamde oeverzwaluwwand gemaakt.  Oeverzwaluwen komen in het voorjaar vanuit Afrika naar onze omgeving om te nestelen in gegraven nestgangetjes in steile oeverwanden.  Zo heeft in 2017 een groep oeverzwaluwen genesteld in een zandhoop langs de Kolbaanweg bij Harderwijk.  Omdat zandhopen voor de bouw vaak snel verdwijnen en geschikte steile beekoevers niet zo veel aanwezig zijn wordt er op een tiental plaatsen in Nederland een kunstmatige oeverzwaluwwand geplaatst die bestaat uit een betonnen wand met ronde openingen. Deze openingen worden gevuld met zand dat door een zwaluwpaar wordt weggegraven over een afstand van minstens een meter. Aan het eind van dit tunneltje wordt een ruimte gemaakt waar het nest wordt gemaakt. Als de eitjes uitkomen gaan de oeverzwaluwen voortdurend de nestopening in en uit om de jongen te voeren. De wand in het Crescent park  heeft  108  openingen, waarvan in  2019  er maar liefst  106  gebruikt werden. In 2020  werden er 102  openingen benut. Beslist een succesvol gebruik van de oeverzwaluwwand. Vanaf april 2021 zullen we bijhouden hoe vaak de nestwand gebruikt wordt.

Bij mooi weer is het in het park zeer druk bij de zwaluwwand en op het water dichtbij de nestingangen. Ook vragen wij ons af of de rondvliegende zwaluwen gevaar lopen bij het overvliegen van de drukke A28. Het braakliggende grote gebied (Harderweide) wordt een nieuwbouwwijk. Of er op den duur voldoende voedsel (mugjes en vliegjes) te vangen zal zijn?

Voor dit moment is het Crescent park een mooie combinatie van speelplezier voor kinderen en natuur, vlakbij Harderwijk en bij de snelweg.

Tekst en foto: Hans Fondse