De Leemputten 30 juli; een feest van blauwe Klokjesgentianen.

Hoewel het allemaal heel droog was, bloeiden er meteen al aan het begin van de route tientallen Klokjesgentianen. Sommige al met eitjes van het Gentiaanblauwtje. Een enkel plantje had een gaatje onderin de bloem, wat betekent dat het rupsje de bloem al ingegaan was om zich te goed te doen aan de binnenste bloemdelen.

Verrassing voor de groep bij de stippelvaren

We hadden een ‘volle zaal’ maar iedereen hield zich uitstekend aan de regels en er was een ontspannen sfeer. Annemarie Kooistra vertelde op een luchtige manier over alle planten en insecten die we tegen kwamen. En er werden honderden foto’s geschoten. Landschappelijk was het ook heel fraai. Blauwe klokjesgentianen met Parnassia, Witte snavelbies en Dophei, hoe schilderachtig wil je het hebben. Er vlogen hier en daar Gentiaanblauwtjes en natuurlijk een van de rode heidelibellen. Ook sprinkhanen werden vol aandacht bekeken.

Dwergvlas

Natuurlijk groeien Klokjesgentianen niet alleen in de Leemputten. Zeldzamer is dan het Dwergvlas en de Stippelvaren. Veel afdrukken van hoeven van edelherten richting de plasjes.

Tekst: Anne-Marie Fondse

Foto’s: Dick Dooyewaard