Maak kennis met de Nederlandse varenflora.

Maak kennis met de Nederlandse varenflora.

N.B.  Er zijn momenteel wat problemen met het aanmelden via de website. Als het u niet lukt kunt u ook mailtje naar bovenvermeld emailadres sturen.

Onder de koepel van minicursussen van KNNV en NMP houdt Loek Batenburg een presentatie over varens en over het onderzoek dat hij daarnaar heeft gedaan.

De gemiddelde plantenliefhebber kijkt nauwelijks naar varens. Merkwaardig, want aan deze planten is heel veel te zien en hun levenscyclus is uiterst interessant en divers. De meeste in Nederland inheemse soorten zijn bovendien wintergroen, dus kijken naar varens is de manier om je als plantenmens ‘s winters niet te vervelen!

Loek Batenburg is al heel lang geboeid door deze plantengroep. Vrijdagavond 22 september zal hij ons meenemen in de Nederlandse varenflora. Naast het algemene verhaal zal hij ook wat vertellen over zijn onderzoek in de Lickebaert, het buitengebied tussen Maassluis (tot voor kort zijn woonplaats) en Vlaardingen.

Om de verworven kennis direct aan de praktijk te toetsen, is er zondag 24 september een excursie in Amersfoort, onder leiding van varenkenner Joop de Wilde. We gaan òf naar de zeer varenrijke begraafplaats Rusthof Leusden òf naar de eveneens varenrijke grachtmuren in de wijk Vathorst. Joop inventariseert al jaren de varens op beide locaties.

Kosten 5 euro p.p. Na aanmelding ontvangt u een bevestiging.

Er kunnen maximaal 20 personen voor de lezing en/of de excursie meedoen.

vrijdagavond 22 september 2023 lezing in de Witte Heide, Ermelo

zondag 24 september 2023 excursie Amersfoort/Leusden

Datum & tijd
vr 22 september 2023 om 20:00
Vertrekplaats

Vrijdagavond: De Witte Heide, Kerklaan 5a, Ermelo
Zondagmorgen vertrek vanaf de carpoolplaatsen:
Harderwijk: 9.15 uur
Ermelo: 9.30 uur.
Bekijk vertrekplaats